Ga verder naar de inhoud

Edu by KU Leuven in Brugge, Kortrijk en Gent

Je wilt leraar worden en je passie delen met jongeren of volwassenen? Dan kun je in Brugge, Kortrijk en Gent terecht voor de tien verkorte educatieve masteropleidingen van KU Leuven.

De troeven van Edu in deze regio

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES.

Edu heeft in deze regio heel wat troeven voor jou!

 • De samenwerking met VIVES en LUCA School of Arts zorgt voor een extra groot aanbod aan keuze-opleidingsonderdelen en geeft je de kans samen met collega-studenten aan projecten te werken en te proeven van andere lerarenopleidingen.
 • Het aanbod van vakdidactieken is quasi volledig binnen deze regio. Dit betekent dat je in de meeste gevallen op je eigen of een nabijgelegen campus je vakdidactiek kunt volgen.
 • Kulak, campus Brugge en Technologiecampus Gent vormen het hart van KU Leuven in de regio. Op deze campussen geniet je van een persoonlijke aanpak en een rijk aanbod aan studentenvoorzieningen.
Kaartje lerarenopleiding Edu in Brugge gent kortrijk

De verkorte educatieve masteropleidingen in Brugge, Kortrijk en Gent

Met een domeinspecifiek masterdiploma in de hand en veel zin om je vakkennis te delen met anderen, kun je intekenen voor één van de volgende tien verkorte educatieve masteropleidingen:

 • Cultuurwetenschappen
 • Economie
 • Gedragswetenschappen
 • Gezondheidswetenschappen
 • Godsdienst
 • Lichamelijke opvoeding
 • Maatschappijwetenschappen
 • Ontwerpwetenschappen
 • Talen
 • Wetenschappen en technologie

Ook in Aalst, Brussel, Leuven, Antwerpen, Diepenbeek en Geel biedt KU Leuven de verkorte educatieve masteropleidingen aan. Door de samenwerking over heel Vlaanderen krijg je de kans om, op een campus naar keuze, opleidingsonderdelen of events te volgen die meer aansluiten bij je interesses of beter passen in je uurrooster.

Student lerarenopleiding economie Tijs
Ik schreef me in voor de opleiding in Kortrijk, maar volgde verschillende vakken in Brugge, omdat de contactmomenten op die campus beter in mijn agenda pasten.

Tijs Toulouse (23 jaar)

Toelatingsvoorwaarden

Tot welke verkorte educatieve masteropleiding je toegang hebt (rechtstreeks, na toelating of na een voorbereidingsprogramma), is afhankelijk van je bachelor- en masterdiploma en je behaalde voorkennis.

Het programma

Elke verkorte educatieve masteropleiding bevat 60 studiepunten, wat gelijk staat aan een jaar voltijds studeren. Het programma bestaat uit 5 luiken. Het aantal studiepunten waaruit elk luik bestaat, kan per educatieve masteropleiding wat verschillen. De hieronder vermelde studiepunten geven je alvast een idee van de omvang van elk luik.

Voor meer details raadpleeg je het programma van elke opleiding.

5 luiken van de opleiding

Luiken Studiepunten
1. Algemene educatieve vorming
12
2. Vakdidactiek
9
3. Stage
21
4. Masterproef – onderwijsonderzoek
6
5. Verbreding en verdieping
12
Totaal
60

1. Algemene educatieve vorming

Dit luik bestaat uit twee opleidingsonderdelen: Leren in maatschappelijk betrokken onderwijs (LIMBO), deel 1 en deel 2.

 • LIMBO 1: zelfstudie met verschillende types ondersteuning.
 • LIMBO 2: ruim en regionaal gespreid aanbod van events (seminaries, workshops, debatten). Je kunt zowel in Brugge, Kortrijk en Gent als op de andere campussen hieraan deelnemen.

Binnen deze opleidingsonderdelen verken je de belangrijkste bouwstenen van het leraarschap.

2. Vakdidactiek en 3. Stage

De invulling van het luik vakdidactiek en stage is afhankelijk van de opleiding die je volgt.

 • Vakdidactiek: het aanbod verschilt van campus tot campus. Voor de meeste vakdidactieken kun je terecht op de campus in Brugge, Kortrijk (Kulak) of Gent. Bekijk welke vakdidactieken je waar kunt volgen.
 • Stage: je kunt meestal kiezen voor een stageschool in jouw buurt.

4. Masterproef-Onderwijsonderzoek

Dit luik bestaat uit één opleidingsonderdeel. Binnen de meeste educatieve masteropleidingen kun je zowel op de campus in Brugge, Kortrijk en Gent als op de andere campussen deelnemen aan de contactmomenten van dit opleidingsonderdeel.

In dit luik scherp je jouw onderzoeksvaardigheden aan binnen een relevante onderwijscontext.

5. Verbreding en verdieping

Binnen de meeste educatieve masteropleidingen kun je binnen het luik verbreding en verdieping kiezen uit een brede waaier aan keuze-opleidingsonderdelen

 • van KU Leuven, in Brugge, Kortrijk en Gent of op een andere campus.
 • van de partnerscholen VIVES in Brugge en Kortrijk of Luca School of Arts in Gent.

Je kunt ook een bijkomende vakdidactiek volgen om je vakbekwaamheid uit te breiden.

Ondersteuning nodig of nog vragen?

Contacteer de studieloopbaanbegeleider

De studieloopbaanbegeleider is je eerste aanspreekpunt, en zoekt met jou naar het meest geschikte traject om leraar te worden vanuit je vooropleiding, specifieke talenten, (professionele) wensen en ervaringen.

Neem deel aan een infosessie

Krijg extra uitleg over de opleidingen en stel je vragen tijdens een infosessie.

Student lerarenopleiding Marielle
De studieloopbaanbegeleider op de campus betekent een echte meerwaarde. Gesprekken maakten duidelijk hoe de opleiding in elkaar zit en hoe mijn traject er zou uitzien.

Marielle Guhur

Campussen

Brugge

KU Leuven Campus Brugge

Spoorwegstraat 12

8200 Brugge

Google Maps

Kortrijk

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

Etienne Sabbelaan 53

8500 Kortrijk

Google Maps

Gent

KU Leuven Campus Sint-Lucas Gent

Hoogstraat 51

9000 Gent

Google Maps

KU Leuven Technologiecampus Gent

Gebroeders De Smetstraat 1

9000 Gent

Google Maps

Meer over leraar worden

Loopbaan van een leraar

Het lerarenberoep is erg gevarieerd en houdt heel wat meer in dan lesgeven. Je kan met je diploma terecht in een veelvoud aan contexten binnen en buiten het onderwijs.

Kostprijs, beurzen en opleidingsverlof

Studeren kost geld. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële tegemoetkomingen waardoor studeren haalbaar blijft. Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld? Heb ik recht op extra ondersteuning als werkzoekende of werknemer?

Inschrijven

Heb je voldoende informatie en wil je de opleiding starten in september of in februari? Schrijf je dan nu in via de inschrijvingsmodule van de deelnemende instellingen.