Ga verder naar de inhoud

Over Edu

Edu bundelt alle (verkorte) educatieve opleidingen in verschillende regio’s, aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. Je vindt Edu-campussen in Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Brussel, Antwerpen, Leuven, Geel, Genk en Diepenbeek.

De samenwerking tussen KU Leuven, VIVES en LUCA School of Arts vertrekt vanuit één visie en zorgt voor:

  • een ruim aanbod op verschillende campussen;
  • de mogelijkheid om seminaries, workshops, vakken te volgen op verschillende locaties, aansluitend bij je interesses of beter passend binnen je planning;
  • de mogelijkheid om over de opleidingen heen samen aan een project te werken, debatten bij te wonen en te kiezen uit keuzevakken van elke instelling;
  • een grote mate van flexibiliteit: spreiding over meerdere jaren, contact- en afstandsonderwijs;
  • studieloopbaanbegeleiders die met jou op zoek gaan naar het beste traject.

Binnen Edu bieden KU Leuven, VIVES en LUCA School of Arts verschillende (verkorte) lerarenopleidingen aan.

In Brugge en Kortrijk organiseren KU Leuven en VIVES de educatieve graduaatsopleiding en de verkorte educatieve bachelor- en masteropleiding binnen het Edu-netwerk.

KU Leuven biedt de verkorte educatieve masteropleidingen naast Brugge en Kortrijk ook aan in Gent, Aalst, Brussel, Leuven, Antwerpen, Geel en Diepenbeek.

Voor wie een academisch bachelor- of masterdiploma in de kunsten heeft, biedt LUCA School of Arts binnen Edu educatieve masteropleidingen aan in Gent, Brussel, Leuven en Genk.

0 EDU Vlaanderen

Door het uitgebreide samenwerkingsnetwerk kun je bepaalde vakken, seminaries of projecten ook op een andere locatie volgen. Je krijgt extra keuzemogelijkheden: een deel van het aanbod van KU Leuven, VIVES en LUCA School of Arts staat immers open voor alle opleidingen. Zo kun je je programma laten aansluiten bij je interesses, ervaringen en je planning. Op sommige plaatsen staat de regionale pool van diversiteitsprojecten open voor elke opleiding en de opvolging wordt samen georganiseerd.

Een flexibele organisatie

Alle Edu-opleidingen zetten maximaal in op flexibiliteit. Afhankelijk van je persoonlijke situatie (werk en/of gezien) stel je samen met je studieloopbaanbegeleider je traject samen. Je kunt de opleiding in een jaar volgen maar ook spreiden over meerdere jaren. Binnen de verschillende opleidingen worden de vakken aangeboden door middel van een doordachte combinatie van contact- en afstandsonderwijs. Het Vlaanderenbrede aanbod van Edu zorgt er ook voor dat je opleidingsonderdelen, seminaries, keuzevakken kunt volgen op een andere campus.

Ben je al aan de slag in het onderwijs, dan biedt elke Edu-partner tools aan die een combinatie van je onderwijsopdracht met de opleiding mogelijk maken.

Verschillende profielen samenbrengen vanuit één visie op leraarschap

Welke opleiding je ook volgt, je wordt aangesproken op je interesses, ervaring, kennis en talenten. Die vormen het vertrekpunt van waaruit je groeit naar je rol als leraar in de klas, in de school en in de bredere context van onderwijs en maatschappij, met oog voor duurzame diversiteit. Daarvoor zet je ook onderzoek en reflectie in. Via stages en projecten ervaar je hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Als student in de educatieve graduaatsopleiding of de verkorte educatieve bachelor- of masteropleiding volg je een traject met eigen accenten en heb je een eigen profiel, maar later zul je in één schoolteam werken. Edu brengt je reeds tijdens je opleiding samen met medestudenten uit andere opleidingen. Zo leer je verschillende profielen kennen en leg je meteen een gemeenschappelijke basis om later samen aan de slag te gaan.