Ga verder naar de inhoud

Over Edu

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs en het deeltijds kunstonderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. Je vindt Edu-campussen in Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Brussel, Antwerpen, Leuven, Geel, Genk en Diepenbeek.

Student lerarenopleiding economie Tijs
Ik vind het fijn dat ik als student mijn traject kan samenstellen. Als keuzevak koos ik voor een opleidingsonderdeel van VIVES. Het was een zeer hands-on vak waar ik veel van heb opgestoken

Tijs Toulouse (23 jaar)

De troeven van Edu

De samenwerking tussen KU Leuven, VIVES en LUCA School of Arts vertrekt vanuit één visie en biedt je:

  • een ruim aanbod op verschillende campussen over heel Vlaanderen;
  • een waaier aan (keuze-)opleidingsonderdelen die passen bij je interesses en je planning;
  • een grote mate van flexibiliteit;
  • de kans om met studenten van andere lerarenopleidingen aan projecten te werken of aan debatten deel te nemen;
  • studieloopbaanbegeleiders die met jou op zoek gaan naar het meest geschikte traject en ook tijdens je opleiding voor je klaar staan.
Kaartje locaties Edu campussen

Het Edu-aanbod

Edu by KU Leuven

KU Leuven biedt tien verkorte educatieve masteropleidingen aan in Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Brussel, Antwerpen, Leuven, Geel en Diepenbeek:

Edu by LUCA

LUCA School of Arts biedt twee verkorte educatieve masteropleidingen aan in Leuven, Brussel, Gent en Genk:

Edu by VIVES

VIVES biedt twee opleidingen aan in Brugge en Kortrijk:

Een flexibele organisatie

Afhankelijk van je persoonlijke situatie (werk en/of gezin) stel je samen met je studieloopbaanbegeleider je traject samen.

De meeste opleidingsonderdelen omvatten een combinatie van online leren en contactmomenten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je opleiding te spreiden over meerdere academiejaren, wat een goed evenwicht tussen je werk, je gezin en de opleiding mogelijk maakt.

Het Vlaanderenbrede aanbod van Edu zorgt er ook voor dat je opleidingsonderdelen, seminaries, keuzevakken kunt volgen op een andere campus.

Ben je al aan de slag in het onderwijs, dan biedt elke Edu-partner tools aan die een combinatie van je onderwijsopdracht met de opleiding mogelijk maken.

Verschillende profielen samenbrengen vanuit één visie op leraarschap

Welke opleiding je ook volgt, je wordt aangesproken op je interesses, ervaring, kennis en talenten. Die vormen het vertrekpunt van waaruit je groeit naar je rol als leraar in de klas, in de school en in de bredere context van onderwijs en maatschappij, met oog voor duurzame diversiteit. Daarvoor zet je ook onderzoek en reflectie in. Via stages en projecten ervaar je hoe het er in de praktijk aan toegaat.

Als student in de educatieve graduaatsopleiding of de verkorte educatieve bachelor- of masteropleiding volg je een traject met eigen accenten en heb je een eigen profiel, maar later zul je in één schoolteam werken. Edu brengt je reeds tijdens je opleiding samen met medestudenten uit andere opleidingen. Zo leer je verschillende profielen kennen en leg je meteen een gemeenschappelijke basis om later samen aan de slag te gaan.