Ga verder naar de inhoud

Verkorte educatieve master in de muziek en podiumkunsten

In deze opleiding staat het doorgeven van je kunstenaarschap centraal. Je wordt een completer acteur of muzikant door jezelf te ontwikkelen als leraar en je artistieke praktijk af te stellen op een doelgroep.

Voor wie?

Je hebt een masterdiploma drama of muziek en je wil jouw artistieke passie delen met anderen. Je wil jezelf ontwikkelen als innovatieve en maatschappelijk betrokken podiumkunstenaar. Je wil je verdiepen in de leer- en ontwikkelingsprocessen in de kunsteducatie.

Als je beschikt over een Vlaams masterdiploma drama of muziek, kan je rechtstreeks inschrijven. Je dient natuurlijk te voldoen aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf.

Als je buiten het Vlaamse hoger onderwijs een masterdiploma drama of muziek behaalde, moet je eerst een aanvraag tot toelating doen.

meer over de toelatingsvoorwaarden >

Wat?

De verkorte educatieve masteropleiding (60 sp.) in de muziek en podiumkunsten wordt aangeboden door LUCA School of Arts.

Het is een combinatie van contactonderwijs op maandag en dinsdag op campus Lemmens te Leuven, en zelfstandig onderwijs. Je kan de opleiding over meerdere jaren spreiden. Hierdoor faciliteren we de combinatie van de opleiding met een job.

Je kunt met je diploma in het deeltijds kunstonderwijs terecht, maar ook in het secundair en hoger onderwijs en de brede educatieve sector.

Heb je nog geen masterdiploma op zak …

… maar wel een academisch bachelordiploma?

Dan kun je de integrale educatieve master muziek en podiumkunsten (120 sp.) volgen. In deze tweejarige master word je kunstenaar én leraar met dezelfde masteropleiding. Je kan deze opleiding volgen aan LUCA School of Arts campus Lemmens, Leuven.

… maar volg je momenteel een van bovenstaande masteropleidingen?

Dan kun je, tijdens het afwerken van deze masteropleiding, al starten met de verkorte educatieve masteropleiding. Je wordt dan in de integrale opleiding ingeschreven tot je je masterdiploma behaalt, maar volgt enkel opleidingsonderdelen uit het verkort traject. Je trajectbegeleider kan je hierbij adviseren.

Student lerarenopleiding Ewoud
Artistiek werk doen en onderwijzen: op beide manieren wil ik iets teruggeven aan de maatschappij en wil ik op een positieve manier verandering brengen. In educatie gebeurt dat expliciet, bij muziek en kunst veeleer impliciet.

Ewoud Van Eetvelde (25 jaar)

Wat houdt de opleiding in?

Je vakkenpakket bestaat voornamelijk uit diverse theoretische en praktische educatieve vorming, vakdidactiek en stage. De opleidingsonderdelen vakdidactiek die je volgt, hangen af van je vooropleiding. Je rondt de opleiding af met een masterproef.

Campus

De lessen gaan door op Campus Lemmens, gelegen in een groene long op een boogscheut van het historisch, cultureel en academisch stadscentrum van Leuven. Enkele lessen gaan door in het Leuvense entrepot voor de kunsten OPEK. In heel wat opleidingsonderdelen wordt gebruikt gemaakt van afstandsleren.

Bekwaamheidsbewijzen

De opleidingsonderdelen vakdidactiek die je met succes hebt afgelegd, bepalen voor welke vakken in het secundair en deeltijds kunstonderwijs je een vereist bekwaamheidsbewijs verwerft.

Al leraar maar nog geen lerarendiploma?

Heb je al een aanstelling als leraar? Dan kan je de stagecomponent van de opleiding afwerken in je eigen klas als leraar-in-opleiding (LIO-baan).

Nog specifieke vragen? Maak een afspraak met een studieloopbaanbegeleider

Hoe zat het alweer met de toelatingsvoorwaarden? Op welke momenten is mijn aanwezigheid vereist? Hoe kan ik werk en gezin combineren met deze opleiding? Met deze en andere vragen kun je steeds terecht bij jouw Edu-studieloopbaanbegeleider.

Meer over leraar worden

Loopbaan van een leraar

Het lerarenberoep is erg gevarieerd en houdt heel wat meer in dan lesgeven. Je kan met je diploma terecht in een veelvoud aan contexten binnen en buiten het onderwijs.

Kostprijs, beurzen en opleidingsverlof

Studeren kost geld. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële tegemoetkomingen waardoor studeren haalbaar blijft. Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld? Heb ik recht op extra ondersteuning als werkzoekende of werknemer?

Inschrijven

Heb je voldoende informatie en wil je de opleiding starten in september of in februari? Schrijf je dan nu in via de inschrijvingsmodule van de deelnemende instellingen.