Ga verder naar de inhoud

Verkorte educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten

Als leraar - kunstenaar kijk je vanuit een onderzoekende houding en maatschappelijk engagement met vernieuwende kunst- en onderwijsvormen naar educatie, kunst en samenleving. Met artistieke en educatieve praktijken vertaal je ‘leren en creëren’ niet enkel naar het onderwijs maar naar diverse sociale, politieke, culturele, museale en bedrijfseconomische contexten.

Voor wie?

Je bent gepassioneerd door kunst en je wil de educatieve mogelijkheden verder exploreren;

Je wil anderen meenemen op een ontdekkingstocht doorheen jouw vakgebied(en) en hen begeleiden om hun talenten te ontwikkelen;

Je wil graag aan de slag in het onderwijs (secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, hoger onderwijs) en de bredere kunsteducatieve sector.

Toelatingsvoorwaarden - rechtstreeks toegankelijk

  • masterdiploma beeldende kunsten van een Vlaamse kunsthogeschool
  • masterdiploma audiovisuele kunsten van een Vlaamse kunsthogeschool
  • masterdiploma productdesign van een Vlaamse kunsthogeschool

Toelatingsvoorwaarden - na masterassessment

Je hebt een masterdiploma in de kunsten behaald buiten de Vlaamse Gemeenschap

Meer info over het masterassessment

Je dient verder te voldoen aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf.

Meer info over de toelatingsvoorwaarden

Wat?

Heb je al een masterdiploma en wil je je ontwikkelen als kunsteducator?

Volg dan na of tijdens het afwerken van je domeinspecifieke masteropleiding een verkorte educatieve master (60 sp.) in de kunsten bij LUCA school of arts aan campus Sint-Lukas Brussel, campus Sint-Lucas Gent of campus C-mine Genk. De opleiding biedt een divers programma met stages, vakdidactieken en (kunst)educatieve vakken in een combinatie van contactonderwijs (vaste dag) en afstandsleren.

Heb je nog geen masterdiploma op zak...

maar wel een academisch bachelordiploma in de kunsten?

Volg dan de geïntegreerde Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten. Met deze opleiding verwerf je bevoegdheid in het onderwijs maar ook de competenties om sociaal-artistiek en publieksgericht te werken. Het gaat om een tweejarig traject van 120 studiepunten met een gevarieerd programma.

Meer info over de tweejarige educatieve master

maar volg je momenteel een masteropleiding?

Dan kan je, tijdens het afwerken van je domeinspecifieke master, reeds van start gaan met de verkorte educatieve masteropleiding. Je wordt dan administratief in de integrale opleiding ingeschreven tot je je masterdiploma behaalt, maar volgt enkel opleidingsonderdelen uit het verkort traject. Je trajectbegeleider kan je over deze inschrijving adviseren.

Student lerarenopleiding Nina
Ik heb een lederwaren-studio waarin ik ook workshops organiseer en ben mama van twee kindjes. Ik wil het lerarendiploma behalen omdat ik het fijn vind om mijn kennis met anderen te delen. Anderzijds zie ik het diploma als een back-up voor mijn zelfstandigenstatuut.

Nina Bodenhorst (36 jaar)

Wat houdt de opleiding in?

Je pakket bestaat uit een aantal (kunst)educatieve vakken, drie vakdidactieken, een scriptie en een klemtoon op de stages. Doorheen het traject ga je theorie en praktijk voortdurend met elkaar verbinden vanuit je positie als leraar-kunstenaar. Ook in de scriptie doe je een artistiek - pedagogisch onderzoek naar een kwestie op het snijvlak tussen kunst, educatie en samenleving. De op te nemen opleidingsonderdelen vakdidactiek hangen af van je vooropleiding.

Campusoverschrijdend onderwijs

LUCA zet als grootste School of Arts in op campusoverschrijdend onderwijs en brengt studenten uit verschillende artistieke disciplines met elkaar in contact. Deze waardevolle uitwisseling wordt in de opleiding concreet gemaakt door een aantal lessen of projecten collectief te organiseren.

Meer info over campus Sint-Lukas Brussel

Meer info over campus Sint-Lucas Gent

Meer info over campus C-mine Genk

Bekwaamheidsbewijzen

Je vooropleiding en specialisatie bepalen voor welke vakdidactieken je inschrijft. Na het behalen van je diploma determineren de vakdidactieken die je met succes hebt afgelegd, welk vereist bekwaamheidsbewijs je verwerft en welke vakken je mag verzorgen. Bekijk je persoonlijke situatie op de website van de Vlaamse overheid:

Meer info over bekwaamheidsbewijzen

Traject op maat

De opleiding start in september, voor een beperkt aantal vakken kan je ook inschrijven bij de aanvang van het tweede semester. De lessen worden vast aangeboden op maandag of dinsdag. Naast de contactmomenten loop je stage en werk je zelfstandig aan taken en groepswerken. Je kan (een deel van) de opleiding combineren met je job en/of spreiden over meerdere jaren.

Heb je al een aanstelling als leraar? Dan kan je de stagecomponent van de opleiding afwerken in je eigen klas als Leraar In Opleiding (LIO-baan).

Nog specifieke vragen? Maak een afspraak met de studiebegeleider

Heb je na het doornemen van deze informatie nog vragen? Je kan hieronder een afspraak maken met de studiebegeleider Griet Cleys. (grietje.cleys@luca-arts.be) Zij kan je verder informeren over toelatingsvoorwaarden, het vakkenpakket, je toekomst als leraar of vragen rond studeren aan LUCA.