
Verkorte educatieve bachelor
Je hebt minstens een bachelordiploma in een bepaald domein (niet leraar) en je wil je kennis in deze materie graag delen met jongeren en/of volwassenen, dan kan je de verkorte educatieve bacheloropleiding volgen.
Waarom een verkorte educatieve bachelor via Edu by VIVES?
De verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (60 studiepunten) is de snelste manier om je droom waar te maken. Afhankelijk van je persoonlijke context, kan je terecht in verschillende trajecten met diverse looptijd van minimum 1 jaar in dagonderwijs tot spreiding over minstens 2 jaar in avond-, zaterdag en/of afstandsonderwijs (flextraject) of LIO-traject. Je kiest zelf of je instapt in september of februari. Je kan met dit diploma niet alleen aan de slag in het (buiten)gewoon secundair onderwijs, maar afhankelijk van je vooropleiding ook in het volwassenenonderwijs.

Als leerkracht geef je de toekomst van je leerlingen mee vorm. Niet twijfelen, gewoon doen, zou ik zeggen! Met deze opleiding verschijn je prima voorbereid voor het klaslokaal, ‘gewapend’ met heel wat basiscompetenties.
Nona Moerman (26 jaar)
Voor wie?
Je hebt minstens een professionele of academische bachelor op zak. Je wil je passie voor je vakgebied delen. Je bent op zoek naar een flexibele opleiding die alle facetten van het leraarschap aan bod laat komen. Ideaal voor wie net afgestudeerd is of werken en opleiding wil combineren.
Wat houdt de opleiding in?
De verkorte educatieve bachelor (60 studiepunten) richt zich volledig op het leraarschap. Je beschikt al over de nodige dosis vakbekwaamheid. Je verwerft pedagogische en (vak)didactische vaardigheden in een praktijkgerichte opleiding.
Aanbod op verschillende locaties
Je kunt je voor de verkorte educatieve bacheloropleiding inschrijven aan hogeschool VIVES op Campus Kortrijk of Campus Brugge voor het eenjarig dagtraject, flextraject of LIO-traject. Op elke campus kun je het overgrote deel van de opleidingsonderdelen volgen zowel overdag, ’s avonds als op zaterdag. De opleiding biedt een grote mate aan flexibiliteit over de campussen heen. Sommige studenten volgen de vakdidactiek op Campus Torhout.
Bekwaamheidsbewijzen
Welk(e) vak(ken) je kan geven, wordt bepaald door je vooropleiding. Het diploma van het verkort traject is evenwaardig als dat van de educatieve bachelor behaald via 180 studiepunten maar dan zonder vermelding van onderwijsvakken. Je volgt een vakdidactiek die aansluit bij jouw profiel.
Traject op maat
De trajectbegeleider zoekt samen met jou naar een traject dat optimaal past bij je startcompetenties (m.i.v. vrijstellingen), je mogelijke tijds- en energie-investering en de voorkeuren op vlak van aanpak, tijdstip en tempo. De keuzes die je maakt kunnen per semester aangepast worden. Ook tijdens je opleiding kun je steeds terecht bij je trajectbegeleider.
Aankomende infosessies
Meer over leraar worden
Loopbaan van een leraar
Het lerarenberoep is erg gevarieerd en houdt heel wat meer in dan lesgeven. Je kan met je diploma terecht in een veelvoud aan contexten binnen en buiten het onderwijs.
Kostprijs, beurzen en opleidingsverlof
Studeren kost geld. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële tegemoetkomingen waardoor studeren haalbaar blijft. Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld? Heb ik recht op extra ondersteuning als werkzoekende of werknemer?
Inschrijven
Heb je voldoende informatie en wil je de opleiding starten in september of in februari? Schrijf je dan nu in via de inschrijvingsmodule van de deelnemende instellingen.