Ga verder naar de inhoud

Educatieve graduaatsopleiding

Heb je een getuigschrift secundair onderwijs en/of een graduaatsdiploma (HBO5) en minstens drie jaar nuttige beroepservaring in een technisch of praktisch vak en wil je jouw beroepservaring delen in de klas, dan kan je de educatieve graduaatsopleiding volgen.

Waarom een educatieve graduaatsopleiding via Edu by VIVES?

Het onderwijs heeft nood aan praktisch en technisch geschoolde leerkrachten. De verkorte educatieve graduaatsopleiding secundair onderwijs (90 studiepunten) is de snelste manier om je onderwijsdroom waar te maken. Afhankelijk van je persoonlijke context, kan je terecht in verschillende trajecten met diverse looptijd. Dit varieert van minimum 2 jaar via een combitraject in dag- en avondonderwijs, naar 2,5 jaar via het LIO-traject, tot spreiding over minstens 3 jaar in avond- en zaterdagonderwijs (flextraject). Je kiest zelf of je instapt in september of februari. Je kan met dit diploma niet alleen aan de slag in het (buiten)gewoon secundair onderwijs, maar afhankelijk van je vooropleiding ook in het volwassenenonderwijs.

Voor wie?

Je hebt minstens een getuigschrift van het secundair onderwijs op zak. Je heb minstens 3 tot 5 jaar nuttige werkervaring in het vakgebied waarin je les wil geven. Je wil je passie voor je vakgebied delen. Je bent op zoek naar een flexibele opleiding die alle facetten van het leraarschap aan bod laat komen. Ideaal voor wie een carrièreswitch wil maken en werken en opleiding wil combineren.

Wat houdt de opleiding in?

De educatieve graduaatsopleiding (90 studiepunten) richt zich volledig op het leraarschap. Je beschikt al over de nodige dosis vakbekwaamheid. Je verwerft pedagogische en (vak)didactische vaardigheden in een praktijkgerichte opleiding.

Bekwaamheidsbewijzen

Welk(e) vak(ken) je kan geven, wordt bepaald door je vooropleiding en nuttige werkervaring. Het diploma van de educatieve graduaatsopleiding geeft jou het bewijs van pedagogische bekwaamheid om, afhankelijk van jouw nuttige ervaring, les te geven in de 3 graden van het secundair onderwijs, buitengewoon onderwijs en het volwassenenonderwijs. Je valt onder dezelfde weddeschalen als houders van een educatieve bachelor.

Aanbod op verschillende locaties

Je kunt je voor de educatieve graduaatsopleiding inschrijven aan Edu by VIVES op Campus Kortrijk of Campus Brugge voor het flextraject, LIO-traject of combitraject. Op elke campus kun je het overgrote deel van de opleidingsonderdelen volgen zowel overdag, ’s avonds als op zaterdag. De opleiding biedt een grote mate aan flexibiliteit over de campussen heen. Sommige studenten volgen de vakdidactiek op Campus Torhout.

Traject op maat

De trajectbegeleider zoekt samen met jou naar een traject dat optimaal past bij je startcompetenties, je mogelijke tijds- en energie-investering en de voorkeuren op vlak van aanpak, tijdstip en tempo. De keuzes die je maakt kunnen per semester aangepast worden. Ook tijdens je opleiding kun je steeds terecht bij je trajectbegeleider.

Meer over leraar worden

Loopbaan van een leraar

Het lerarenberoep is erg gevarieerd en houdt heel wat meer in dan lesgeven. Je kan met je diploma terecht in een veelvoud aan contexten binnen en buiten het onderwijs.

Kostprijs, beurzen en opleidingsverlof

Studeren kost geld. Gelukkig zijn er ook heel wat financiële tegemoetkomingen waardoor studeren haalbaar blijft. Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld? Heb ik recht op extra ondersteuning als werkzoekende of werknemer?

Inschrijven

Heb je voldoende informatie en wil je de opleiding starten in september of in februari? Schrijf je dan nu in via de inschrijvingsmodule van de deelnemende instellingen.