Ga verder naar de inhoud

Wat houdt de opleiding in?

De educatieve graduaatsopleiding (90 studiepunten) richt zich volledig op het leraarschap. Je beschikt al over de nodige inhoudelijke kennis en vaardigheden. Je verwerft pedagogische en (vak)didactische competenties in een praktijkgerichte opleiding.

De opleiding is opgebouwd op basis van de spinner waarin de bevlogen leraar centraal staat. Vanuit je eigen inbreng en talenten, verwerf je de vaardigheden om de verschillende rollen van een leerkracht te kunnen opnemen in diverse contexten: ‘de leraar van lerenden’ (blauw) ; ‘schoolbreed participeren’ (geel) en ‘de leraar in onderwijs en samenleving’ (groen). Je wordt een meester in je vak, leert samen school maken, met oog voor duurzame diversiteit vanuit reflectie en onderzoek. Aan deze opleidingssporen wordt gewerkt in alle vakken vanuit een ethische professionaliteit.

Concreet vind je in het curriculum drie leerlijnen terug. Binnen de (vak)didactische leerlijn leer je lessen ontwerpen en uitvoeren in je eigen vakgebied. Daarnaast leer je leerlingen te begeleiden op basis van hun onderwijsbehoeften (zorg). Tenslotte kun je het lerarenberoep slechts onder de knie krijgen al doende, door competenties te ontwikkelen in de praktijk, in de (stage)school.

Spinner
Student lerarenopleiding Wesley
De lerarenopleiding van VIVES bereidt je voor op de ICT-vernieuwingen in het onderwijs. Al tijdens mijn stage heb ik die inzichten in de praktijk omgezet.

Wesley Noë (42 jaar)